Khamis, 1 Oktober 2009

ANDAIKU TAHU....Mati Itu Benar......

* Sekadar Gambar Hiasan....
APABILA KITA MATI ( DIKUBURKAN).....

Yang melakukan temuduga : Mungkar dan Nangkir.
SOALAN LAZIM YANG DITANYA (6 Soal)
1. Siapa Tuhanmu ?
2. Apa Agamamu ?
3. Siapa Nabimu?
4. Apa Kitabmu?
5. Dimana Kiblatmu ?
6. Siapa Saudaramu?

CARA MEMOHON:
Tak perlu kemana-mana dan bersusah payah, Anda hanya menunggu jemputan yang berkaliber untuk menjemput anda. Ia akan menjemput anda bila dan dimana saja (mungkin sebentar lagi), namanya Izrail.

TIPS UNTUK BERHASIL DALAM WAWANCARA TERTUTUP INI:
Hadis Hasan yang diriwayatkan oleh Ahmad Hanbal, yang bermaksud ;
Sabda Rasulullah SAW:“Sesungguhnya! bila jenazah seseorang diletakkan didalam kubur, sesungguhnya jenazah itu mendengar suara orang-orang yang menghantarnya ke kuburan pada saat mereka meninggalkan tempat itu.
Jika mayat itu seorang muslim, maka :

- Solat yang dilakukannya ketika beliau masih hidup akan diletakkan di kepalanya,
- Puasanya diletakkan di sebelah kanannya,
- Zakatnya diletakkan di sebelah kirinya
- Dan amalan kebajikan sedekah, silatulrrahim, masalah kebajikan dan ihsan diletakkan dihujung kedua kakinya.

Ia akan didatangi malaikat dari bagian kepala, maka solat itu berkata kepada malaikat: dari bahagianku tidak ada jalan masuk. Kemudian malaikat berpindah ke sebelah kanan, maka puasa berkata kepadanya: dari bahagianku tidak ada jalan masuk. Kemudian malaikat berpindah ke sebelah kiri, maka zakat berkata kepadanya: dari bahagianku tidak ada jalan masuk Kemudian dia didatangi dari arah ujung kakinya dan berkatalah amal kebajikan: di bahagianku tidak ada jalan masuk.

Maka malaikat berkata kepadanya: Duduklah kamu !
Kepadanya (mayat) diperlihatkan matahari yang sudah mulai terbenam,
lalu malaikat bertanya kepada mayat itu: Apakah pandangan kamu tentang seorang laki-laki (Muhammad SAW) yang kamu dahulu sentiasa berbicara tentang dia, dan bagaimana kesaksian kamu kepadanya?
Maka mayat itu berkata: Tinggalkan aku sebentar, aku hendak sembahyang.
Malaikat berkata: sesungguhnya engkau akan mengerjakan solat (boleh saja) tetapi jawab dahulu apa yang kami tanyakan ini. Apakah pandangan kamu tentang seorang laki-laki Muhammad SAW) yang dahulu kamu selalu berbicara tentang dia; dan bagaimana kesaksian kamu kepadanya?
Maka berkata mayat itu: Laki-laki itu Nabi Muhammad SAW dan aku bersaksi bahwa nabi Muhammad SAW itu ialah utusan Allah SWT yang membawa kebenaran dari Allah SWT.
Maka malaikat berkata kepada mayat itu; Demikianlah kamu dihidupkan dan begitu juga kamu dimatikan dan dengan demikian juga kamu dibangkitkan semula di akhirat, Insya Allah.
Kemudian dibukakan baginya satu pintu di syurga, maka dikatakan kepadanya itulah tempat kamu dan itulah janji Allah pada kamu dan kamu akan berada di dalamnya. Maka bertambah gembiralah mayat itu. Kemudian dilapangkan kuburnya seluas 70 hasta dan disinari cahaya baginya .

Wah..Nampaknya pertahanan kita perlu kuat ni…dari semua penjuru (kepala, kanan, kiri dan hujung kaki).

Tiada ulasan: